Yüksek tavan, geniş mi geniş duvardan duvara pencereler, duvarları ve tavanı sarmalayan havalandırma boruları ve en önemlisi de tamamıyla duvarsız bir ev. Evet yanlış duymadınız; duvarların olmadığı, yatak odasından banyoya tüm alanların iç içe geçtiği bir mimariden söz ediyoruz; son dönemin önde gelen ev trendi, loft evlerden…
Dünya üzerindeki pek çok icat gibi loft evler de ihtiyaçtan, Amerika’daki ev ihtiyacından doğdu. Özellikle New York, Londra, Paris ve Stockholm gibi metropollerde ev bulamayan insanlar eski depo, hangar ve fabrikaları eve dönüştürmeye; geniş, konforlu ve oldukça orijinal yaşam alanları yaratmaya başladılar. Bunu yaparken de bu alanların ortak özelliği olan yüksek tavan, duvarsız yapı gibi unsurlara hiç dokunmadılar. 70’li yıllarda ortaya çıkan; evinde çalışan ve dolayısıyla bir ev/atölyeye ihtiyaç duyan sanat ve zanaatkarların oldukça rağbet gösterdiği bu akım, kısa sürede tüm ülkeye ve ardından da dünyaya yayıldı.
Duvarsız ve kolonsuz oluşuyla insana ferahlık veren, mekanın bir bütün olarak algılamasına olanak tanıyan loft mimari ülkemizde de son yıllarda oldukça rağbet görüyor. Loft mimaride mekanın kusurlarını düzeltmeden, dekoratif birer ögeye dönüştürmeniz gerekiyor. Yani sıvası dökülmüş çatlak duvarlar, aradan görünen tuğlalar, tavandaki havalandırma boruları gizlenmeden öylece kalmalı. Duvarsız ve kolonsuz loft mimari, koridor ve kapı arkası gibi ara ve çoğu zaman atıl alanlar içermediği için aslında dekorasyon açısından oldukça büyük kolaylık sağlıyor. Duvar-kolon engeli nedeniyle hiçbir yere sığdıramadığınız mobilyaları, yaşam alanınıza istediğiniz gibi yerleştiriyorsunuz. Yani mobilyaları kullanarak odaların sınırlarını kendiniz belirliyorsunuz. Buradaki tek handikap eve bir misafiniz geldiğinde yatak odanızın veya çalışma odanızın kapısını kapatamayacak oluşunuz. Zaten sırf bu nedenle loft mimari daha çok yalnız yaşayan, kentli genç kesim tarafından tercih ediliyor. Özgürlüğüne düşkün olan bu kentli kesim, evini genellikle hem ofis/atölye hem yaşam alanı olarak kullanıyor. Evin duvarsız oluşu buna uygun dekoratif yaklaşımları da beraberinde getiriyor. Gömme yataklar, sürgülü dolaplar, duvara monte yemek masası gibi dekoratif çözümler loft mimariyi tercih edenlerin hayatlarını kolaylaştırıyor.
Peki nasıl dekore edeceğiz?
Çelik ve metal ağırlıklı bir görünüme sahip loft mimarinin dekorasyonunda, rahatlık ve sadelik ön plana çıkıyor. Bu nedenle loft evlerde, mekanın ruhuna uygun olarak öyle işlemeli-süslemeli mobilyalar kullanılmıyor. Daha çok endüstriyel ahşap karışımı mobilyalar, kişiye özgü özel tasarım objeler, mekanın atölye havasını korumasını sağlayacak doğal ürünlere yer veriliyor. Loft dairelerin bazılarında asma kat da bulunuyor. Bu da en yatak ve çalışma odası gibi özel alanları gözden uzak tutmak için elverişli bir alan sağlıyor. Loftlar geniş alanlara sahip olduğu, dolayısıyla yer sıkıntısı yaşanmadığı için büyük ölçekli mobilyalar da kullanılabiliyor. Cardin’in Hawai ve Lucca adlı koltuk takımları loft dekorasyon için oldukça ideal. Köşeli hatları ve heybetli görünümleriyle bu iki seri, loft dairenizin özgün havasıyla bütünleşecek. Yemek odası takımı olarak ise Cardin’in Mimai ve Retro serileri, sade ve çağdaş çizgileriyle loft dekorasyonunuzun tamamlayıcısı olacak.
Devasa aydınlatmalar, projektörler ve üç ayaklı lambalar loft’un olmazsa olmazlarından. Özellikle retro ve vintage kumaşlar ile deri ağırlıklı döşemeler, bu mimariye çok yakışıyor. Metal depolama üniteleri, büyük eskitme masalar, chesterfield tarzı deri koltuklar loft dekorasyonun alametifarikaları. Renk olarak ise gri ve kahve tonları bu tarz mimari için oldukça ideal. Mobilyalarınızı kahve ve tonlarından, aksesuar ve diğer dekoratif ögeleri ise grinin tonlarından seçebilirsiniz. Yaşam alanında ahşap sıcaklığını yaşamak isteyenler kitaplık, yemek masası ve oturma takımında ahşap ağırlıklı tasarımları tercih edebilirler.
Loft evlerin yatak odası dekorasyonunda da ahşap etkisi göze çarpıyor. Burada da abartıdan kaçınmanız gerekiyor. Loft’un geneline sade bir anlayış hakim. Devasa raf üniteleri, açık dolaplar, büyük aynalar, köşeli yatak başlıkları ve devasa yataklar, loft evin ruhunu yatak odasına taşıyor.